Een huis kopen is niet iets dat je dagelijks doet. Het is dus niet zo vreemd dat je tegen allerlei vragen aanloopt. Wij hebben daarom op een rijtje gezet wat je allemaal moet weten als je een huis wilt kopen. Zo wordt het zoeken naar je droomhuis een stuk gemakkelijker.
Tip: Bezit je een huis dat nog moet worden verkocht? Klik hier om erachter te komen wat je allemaal moet weten.
Voordat je een huis gaat kopen is het belangrijk dat je helder hebt aan welke criteria het huis moet voldoen. Ga bij jezelf na: in welke omgeving wil ik wonen; hoeveel (slaap)kamers, toiletten en bergruimte heb ik nodig; wat voor soort huis ben ik naar op zoek?
Bedenk wel: des te specifieker je woonwensen, des te lastiger het wordt om je droomhuis te vinden. En als je het perfecte huis dan toch vindt, hangt er vaak ook een behoorlijk prijskaartje aan.
Wilt je hulp bij het samenstellen van realistische woonwensen? Neem dan een aankoopmakelaar in de arm. Een aankoopmakelaar heeft zicht op de lokale woningmarkt en kan daarom goed met je meedenken.
Je kunt natuurlijk zelf op zoek gaan naar uw droomwoning. Op websites als funda vindt je een uitgebreid aanbod van koopwoningen in Nederland.
Toch blijkt dit in de praktijk vaak lastig. Als koper vis je al snel achter het net en woningen zijn vaak razendsnel weg. Dat komt omdat er een krapte is op de woningmarkt.
Met een aankoopmakelaar heb je vaak een streepje voor op de rest. Een aankoopmakelaar beschikt namelijk over een uitgebreid netwerk en heeft dus als eerste inzicht in woningen die op de markt komen.
Je hebt een huis gezien dat je aanspreekt en je mag komen bezichtigen. Hoe komt je er vervolgens achter of de woning werkelijk aan je criteria voldoet?
Sommige gebreken kun je gemakkelijk zelf ontdekken, zoals scheuren in de muren, gaatjes in het hout, vochtproblemen, oud stucwerk of verzakkingen. Wees daarnaast niet bang om vragen te stellen over zaken als dakbedekking, isolatie, riolering, de staat van het schilderwerk, verontreiniging in de grond en asbest.
Bij twijfel is het raadzaam een aankoopmakelaar in te schakelen. Een aankoopmakelaar bekijkt het huis namelijk met andere ogen – en zonder roze bril. Zo let hij niet alleen op het onderhoud van de woning en eventuele gebreken, maar ook of er geen clausules in het koopcontract staan die je aansprakelijkheid vergroten.
Als je na een bezichtiging besluit dat je een huis wilt kopen, dan moet je gaan nadenken over je biedingsstrategie en een openingsbod. Hierbij geldt: hoe meer informatie je over de woning heeft, hoe sterker je staat tijdens de onderhandelingen.
Onderhandelen voor je droomhuis is als boodschappen doen terwijl je honger heeft. Je wilt te graag en dat kost geld. Een aankoopmakelaar heeft geen last van deze roze bril en kijkt met een kritische blik naar de reële waarde van de woning. Hij of zij behoedt je voor fouten en voorkomen dat je over een jaar denkt: “O jee, wat heb ik eigenlijk gekocht?”
Zodra jij en de verkoper het eens zijn over de belangrijkste zaken, zoals de prijs, leveringsdatum, ontbindende voorwaarden en andere afspraken, dan is er overeenstemming. De verkopende partij legt deze afspraken vast in een koopcontract.
Na ondertekening door beide partijen heb je als koper drie dagen bedenktijd en kun je de koop nog ontbinden. Doet je dit niet, zijn de financiën rond en vormen ook eventuele andere ontbindende voorwaarden geen obstakel meer, dan is de koop in principe definitief.
Wil je er zeker van zijn dat alles klopt? Een aankoopmakelaar is op de hoogte van alle juridische haken en ogen en let in het bijzonder op zaken als de koopsom, de opleverdatum, de ontbindende voorwaarden en de lijst van zaken die de verkoper in de woning achterlaat.
De laatste stap bij het kopen van een huis is de eigendomsoverdracht. Dit gebeurt bij de notaris. Een paar dagen voor de levering krijgt u van de notaris een concept-leveringsakte en een nota van afrekening. Controleer altijd, eventueel samen met uw makelaar, of alle gegevens kloppen.
Dan volgt een laatste inspectie van de woning om te kijken of deze in de afgesproken staat wordt geleverd. Na de inspectie betaalt u bij de notaris de koopsom, de overige kosten en, indien van toepassing, de prijs van de overgenomen roerende zaken.
Tenslotte tekent u de leveringsakte. Gefeliciteerd! De woning staat nu op je naam en wordt door de notaris ingeschreven bij het Kadaster.
Kunt je wel wat hulp van een aankoopmakelaar gebruiken bij het kopen van een huis? Met DeGoedkoopsteMakelaar.nl vindt je de beste aankoopmakelaar in je regio en bespaar je honderden euro’s op je makelaarskosten.
Leg gratis en vrijblijvend jouw woning voor aan betrouwbare NVM makelaars, ontvang gratis offertes en vergelijk zo de kosten van makelaars in jouw omgeving.