Krimp van de Nederlandse economie: wat betekent dat voor de huizenmarkt?

De Nederlandse economie is in de eerste drie maanden van dit jaar met 1,7 procent gekrompen ten opzichte van een kwartaal eerder. Het is met 1,7 procent de grootste krimp van de Nederlandse economie sinds de financiële crisis. Dat blijkt uit de eerste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Benieuwd naar hoe de Nederlandse economie zich heeft ontwikkeld in het eerste kwartaal van 2020? CBS legt het uit in deze persconferentie:

Bron: CBS

Wat betekent deze economische krimp voor huizenkopers en -verkopers? Wij zetten de belangrijkste vragen voor u op een rij:

Wat gaat er met de huizenprijzen gebeuren?

Vorige maand voorspelde ABN Amro nog een daling van de huizenprijzen in 2021. Toch weten we nog te weinig om te zeggen wat de krimp van de Nederlandse economie met de huizenprijzen doet. Het hangt ervan af hoelang de krimp doorzet en hoe sterk die wordt. Daar is veel onzekerheid over, want we hebben geen idee wanneer het coronavirus onder de controle zal zijn.

Welke factoren bepalen de prijs van een huis?

Het kabinet heeft vanwege het coronavirus uitzonderlijke maatregelen genomen om de economie op peil te houden. De vraag is nu: werken die maatregelen? Wat gebeurt er nu bijvoorbeeld met de werkgelegenheid? Hoe meer mensen (een deel van) hun inkomen verliezen, hoe minder mensen een hypotheek kunnen krijgen. Dan daalt de vraag naar woningen. Ook het vertrouwen dat mensen hebben in de woningmarkt in een belangrijke factor. Nu het economisch slechter gaat is de kans groot dat meer mensen denken dat huizen minder waard zullen worden. Volgens het CBS heeft het consumentenvertrouwen in één maand tijd de grootste daling ooit meegemaakt. Het vertrouwen daalde van -2 in maart naar -22 in april. Toch is dit nog niet de laagste stand ooit.

Moet ik nou wel of niet een huis kopen of verkopen?

Eigenlijk is er op dit moment nog alles onzeker. In een crisis is het lastig om huizenprijzen te voorspellen, omdat bovenstaande factoren nog sterk kunnen veranderen. Het is dus onzeker of de prijzen echt gaan dalen. We hebben namelijk nog steeds een enorm tekort aan woningen. Of u wel of niet een huis moet kopen of verkopen hangt af van uw persoonlijke situatie. Heeft u een stabiel inkomen en wilt u per se verhuizen? Of heeft u geen idee of u in deze tijd al dan niet een huis moet kopen of verkopen? Raadpleeg een makelaar. Een makelaar is altijd op de hoogte van het laatste nieuws en geeft advies op basis van uw persoonlijke situatie.

Bij DeGoedkoopsteMakelaar.nl vergelijkt u online makelaars bij u in de buurt op basis van prijs en kwaliteit. Maak een zorgvuldige afweging én bespaar honderden euro’s op uw makelaarskosten. Vergelijk nu.