In de huidige huizenmarkt is een het erg lastig om als starter een huis te kopen. Vooral in steden liggen de prijzen hoog en moeten starters vaak opbieden tegen investeerders en doorstromers. Ook is het door nieuwe, strengere hypotheekregels moeilijker voor starters om geld te lenen.
Is het dan onmogelijk voor starters om een huis te kopen? Nee hoor. Met een beetje creativiteit en flexibiliteit vindt ook de gemiddelde starter een woning. Deze tips helpen daarbij.
Bedenk allereerst welke vraagprijs u kunt betalen en wat uw woonwensen zijn. Is de stad nog een optie of kunt u beter net daarbuiten gaan kijken? De huizenprijzen rijzen namelijk niet overal de pan uit. Er zijn regio’s in Nederland waar de prijzen niet of nauwelijks zijn gestegen, zoals in Zeeuws-Vlaanderen, Oost-Friesland en Zuidwest-Drenthe (bronnen: NVM en Kadaster). Bovendien koopt u in deze regio’s voor hetzelfde geld vaak een dubbel zo groot huis als in de stad.
Tip: Trekt het plattelandsleven u niet, kijk dan eens een paar kilometer buiten uw favoriete buurt. In randgemeenten als Diemen, Rijswijk en Nieuwegein kunt u als starter vaak nog wel slagen.
Als het niet wil lukken met het vinden van een koopwoning, dan kunt u ook gaan (of blijven) huren. Huren is echter ook niet altijd gemakkelijk voor starters met een modaal inkomen. Er zijn namelijk te weinig betaalbare huurwoningen op de markt. Huren kan ook voelen als geld ‘weggooien’, omdat u uiteindelijk geen vermogen opbouwt. Toch kan huren in sommige situaties een stuk verstandiger zijn. Bijvoorbeeld als u maar een paar jaar ergens wilt blijven wonen of als u het risico loopt dat uw inkomen onverwachts gaat dalen.
Tip: Koop alleen als u van plan bent om er langer dan vijf jaar te blijven wonen en u voldoende financiële zekerheid heeft.
Gelukkig verwachten experts dat de huizenmarkt voor starters op termijn weer bereikbaarder wordt. Zij verwachten dat de hypotheekrente, die nu historisch laag is, op een bepaald moment weer zal gaan stijgen. Als gevolg daarvan kunnen mensen minder uitgeven aan een huis, zal de vraag afnemen en zullen de prijzen weer gaan dalen. De experts zeggen echter ook dat dit geen structurele oplossing is, want door de groeiende bevolking zal het tekort blijven bestaan. Volgens hen is er daarom maar één echte oplossing: zo snel mogelijk huizen bijbouwen.
Het kabinet wil starters ook graag een handje helpen door de overdrachtsbelasting voor beleggers te verhogen. Zo wordt het voor die doelgroep minder aantrekkelijk om woningen op te kopen en maken starters, volgens het kabinet, meer kans.
Wie niet op deze oplossingen wil wachten kan ook alvast gaan kijken naar meer creatieve woonvormen, zoals tiny houses, vakantiewoningen of friends-woningen. Wie weet biedt een van deze out-of-the-box-woningen wel alles wat u in een huis zoekt.
Bent u een starter en kunt u wel wat hulp gebruiken bij het kopen van een huis? Schakel een aankoopmakelaar in. Een makelaar beschikt niet alleen over het nieuwste woningaanbod, maar zorgt er ook voor dat u goed geïnformeerd bent en niet teveel betaalt voor een woning. Met DeGoedkoopsteMakelaar.nl vindt u de beste aankoopmakelaar in uw regio en bespaart u honderden euro’s op uw makelaarskosten.